Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Επιστροφή στα θρανία

Η μεγάλη μέρα έφτασε! Τα σχολεία θα ανοίξουν για μία ακόμη φορά τις μεγάλες τους πόρτες για να υποδεχτούν τους μαθητές. Για κάποιους θα είναι η πρώτη φορά που θα διανύσουν αυτήν τη μεγάλη πόρτα, και για άλλους το περιβάλλον θα είναι πιο γνώριμο. Όπως και να έχει όμως, τα περισσότερα παιδιά, ακόμα και το πιο ενθουσιώδη, βιώνουν ένα βαθμό άγχους και νευρικότητα όταν προετοιμάζονται να καθίσουν στα θρανία, να γνωρίσουν συμμαθητές και δασκάλους!
Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά;
Μιλήστε στα παιδιά για τις θετικές πλευρές που έχει η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Θα συναντήσουν τους παλιούς τους φίλους και θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν καινούριους!Θυμίστε στα παιδιά πως δεν είναι οι μοναδικοί μαθητές που μπορεί να νιώθουν άβολα την πρώτη μέρα. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι δάσκαλοι για αυτό και θα προσπαθήσουν να κάνουν όλα τα παιδιά να νιώσουν όσο μπορούν πιο άνετα!
Θυμηθείτε με τα παιδιά τις επιτυχίες που είχαν την περσινή χρονιά (όσο μικρές και αν ήταν) και συζητήστε για τα καινούρια και ενδιαφέροντα πράγματα που θα μάθουν φέτος! Διαβεβαιώστε τα παιδιά πως ό,τι και αν συμβεί, όποιο πρόβλημα και αν προκύψει, θα είστε δίπλα τους για να τα βοηθήσετε και να τα στηρίξετε!
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή, στοργή και αγάπη στα παιδιά την πρώτη μέρα μετά το σχολείο. Αγκαλιάστε τα και ρωτήστε τα τι συνέβη, αν πέρασαν καλά, αν γνώρισαν φίλους. Συζητήστε μαζί για τα συναισθήματά τους, τι τους ενθουσιάζει και τι τους προβληματίζει. Μοιραστείτε δικές σας εμπειρίες όταν είχατε να αντιμετωπίσετε κάτι καινούριο και άγνωστο που πιθανότατα σας τρόμαζε. Έτσι το παιδί θα ανακουφιστεί που θα ξέρει πως αυτό που νιώθει είναι φυσιολογικό και αντιμετωπίσιμο!
Αποφύγετε να δημιουργήσετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πόσο υπέροχα θα είναι τα πράγματα στο νέο σχολείο ή στη νέα τάξη. Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια γενικότερη αισιοδοξία για το πώς θα πάνε τα πράγματα χωρίς να υπερβάλλετε!
Η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι μια μεγάλη ευκαιρία να βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν μόνα τους! Οπλίστε τα με θάρρος για να αντιμετωπίσουν αυτά που φοβούνται! Διαβεβαιώστε τα παιδιά πως δε χρειάζεται να είναι τέλεια, καμαρώστε τα για αυτό που είναι! Βοηθήστε τα να απολαύσουν το ταξίδι και να νιώθουν περήφανα με τον εαυτό τους! Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερη ενθάρρυνση και ώθηση, αλλά στο τέλος θα τα καταφέρουν!
 Πηγή : Parentshelp.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου